Rijgwerk

BIJZONDERE WENSEN VOOR EEN SIERAAD? DOOR MEE TE KIJKEN BIJ EEN UNIEKE OPDRACHT, KRIJGT U EEN BETER BEELD VAN ALLE MOGELIJKHEDEN!

Collier Bloedkoraal

Een sieraad is vaak een trendgevoelig accessoire, die moet passen bij een bepaalde kledingstijl of andere modetrends. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat dit deels waar is, maar dat er ook voldoende collecties zijn die tijdloos of specifiek voor een bepaalde gelegenheid zijn ontworpen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de vele klederdrachten die Nederland rijk is. Iedere klederdracht uit een bepaalde regio in Nederland is te herkennen aan een bepaalde stijl kleding, maar in het bijzonder ook aan de specifieke streeksieraden zoals broches, oorijzers, oorbellen, kapspelden, armbanden en ringen. Naast het dragen van deze sieraden bij klederdracht waarderen nog veel mensen de stijl en uitstraling van deze sieraden.
De colliers en armbanden met bloedkoraal, granaat, parels, gitten, carneool, Lapus Lazuli of andere kralen behoren tot onze collectie. Belangrijk hierbij is de rijg- en knoopservice die wij aanbieden. Elk collier kan op de juiste lengte worden vermaakt, opnieuw worden geregen of geknoopt of worden samengesteld uit een los slot gecombineerd met snoeren kralen. Wij nemen u mee in een opdracht van een bijzonder vijf-snoers antiek bloedkoralen collier met een geelgouden antieke filigrain sluiting.

Mevrouw Trumpie - Collier Bloedkoraal

Meneer en mevrouw Trumpie komen onze winkel binnen. Vriendelijk vraagt specialist Anneke waar ze de klant mee kan helpen. Mevrouw haalt een doosje uit haar tas en opent het. Daar ligt een prachtig, antiek bloedkoralen collier met een geelgouden antieke filigrain sluiting. Het collier is niet passend voor de hals van mevrouw en ze zou het graag weer willen gaan dragen. Anneke gaat hiermee aan de slag. Kijkt u mee? We laten u graag het gehele proces zien, zie onderin de webpagina.

Onze Services

Het leuke aan dit soort bijzondere opdrachten is het zoeken naar de juiste oplossingen, om een verfijnd eindproduct te kunnen overhandigen aan de klant. De verschillende services die wij aanbieden op het gebied van het repareren of nieuw creëren van kralen colliers en armbanden zijn:
- Rijgen van een collier of armband: het rijgen van kralen of parels op een draad met de juiste kleur en dikte.
- Knopen van een collier of armband: tussen elke kraal of parel wordt een knoopje gelegd als bescherming of decoratie.
- Het samenstellen en het passend maken van een collier of armband: de pasvorm en lengte van de snoeren zijn belangrijk voor het draagcomfort en afhankelijk van de vorm van de hals of de pols.

Bespreek alle mogelijkheden met onze adviseurs die graag met u meedenken en u van inspiratie voorzien.

Moderniseren van bestaande sieraden

Als een geregen sieraad niet meer bij u past of als u deze geërfd heeft, kunt u dat ook laten moderniseren. Door het combineren met gouden of zilveren bolletjes of fantasie elementen ontstaat er een heel ander sieraad. Ook het toevoegen van andere edelstenen in een passende kleur geeft vaak een verrassend effect. Bespreek alle mogelijkheden met onze adviseurs die u aan tafel kunnen meedenken en inspireren.

Slotjes, de manier om uw sieraad veilig te dragen

Als een geregen sieraad niet meer bij u past of als u deze geërfd heeft, kunt u dat ook laten moderniseren. Door het combineren met gouden of zilveren bolletjes of fantasie elementen ontstaat er een heel ander sieraad. Ook het toevoegen van andere edelstenen in een passende kleur geeft vaak een verrassend effect. Bespreek alle mogelijkheden met onze adviseurs die u aan tafel kunnen meedenken en inspireren.

Een schitterend en kwalitatief resultaat is wenselijk, want het dagelijks dragen van de sieraden moet geen probleem zijn. Door gebruik van de beste rijggaren verlengen wij de levensduur van uw armband of ketting. Tevens maken wij aan het uiteinde gebruik van spiraaldraad. Dit zorgt voor een sierlijke overgang naar het slot en voorkomt slijtage aan de draad. Laat uw collier of armband vrijblijvend controleren! Onze specialisten bekijken samen met u de staat van het sieraad. Geven oprecht advies over de uit te laten voeren werkzaamheden en geven u inzicht in alle mogelijkheden. Hoe gaat dit proces in zijn werk?

Unieke opdracht voor Rikkoert: een handgeknoopt antiek bloedkoralen collier voor een speciale klant

Het beoordelen van de bloedkoralen kralen

Het maken van een vijf-snoers antiek bloedkoralen collier met een antieke geelgouden filigrain sluiting begint met het beoordelen van het huidige bloedkoralen collier. Anneke: ‘De kwaliteit van de kralen was goed, maar het rijgwerk was zeker aan vervanging toe aangezien de slijtage van het draad met het blote oog al zichtbaar was. Daarnaast gaf mevrouw aan dat er niet voldoende bloedkoralen kralen aanwezig waren om alle vijf de snoeren te voltooien. Aan de hand van de lengte van de hals en een inschatting voor de lengte van ieder snoer, hebben we berekend hoeveel kralen aan de ketting toegevoegd moesten worden.’ 
Deze specifieke kralen worden uit onze unieke voorraad met antieke bloedkoralen kralen gehaald. Er wordt specifiek gelet op de vorm en kleur zodat ze perfect passen bij het geheel.
Meneer en mevrouw kijken mee en zien dat de kralen die gekozen zijn passend zijn bij het collier. Alle gegevens worden genoteerd en wij nemen de opdracht verder in handen. Meneer en mevrouw worden gebeld wanneer het collier afgepast kan worden.

Het knopen van de snoeren

Intern gaat het werk nu beginnen. We starten met het knopen van alle snoeren. Iemand die al veel rijgwerkervaring heeft is verkoopster Gerda. Gerda: ‘Tussen iedere bloedkoraal komt een knoopje, zodat bij het mogelijk breken van het collier niet alle kralen van het draad vallen. Deze knopen zorgen tevens voor extra stevigheid van het collier. Het is een secuur werkje waar ik mijn aandacht goed bij moet houden.’

De gouden bolletjes aan het slot monteren


Na het knopen van het grootste gedeelte van het collier wordt alvast één zijde afgewerkt met geelgouden inlakbolletjes en gemonteerd aan het geelgouden slot. Goudsmid Remco is hiermee bezig: ‘Bij het inlakken wordt het bolletje met lak verwarmt en de uiteindes van de rijggaren in het geelgouden inlakbolletje bevestigd. Tijdens dit proces wordt het volledige slot gecontroleerd.’
De goudsmid aan het werk met het bijzondere collier.
Meneer en mevrouw Trumpie zijn gebeld. Deze week komen ze langs om het collier af te passen. Een precies werkje wat vakkundigheid en tijd vraagt. Anneke: ‘We hebben een bijzonder moment meegemaakt tijdens het afknopen van het collier. Mevrouw Trumpie kwam het collier namelijk ophalen in authentieke Oldenbroekse klederdracht van rond het jaar 1910.’
Meneer en mevrouw Trumpie maken deel uit van de kostuum- en dansgroep Schampeljoen uit Dordrecht. Het collier past helemaal bij de klederdracht en komt zo nog beter uit.
Tijdens deze laatste fase, waarbij Anneke het collier exact op maat afwerkt, draait het om de precisie van het afknopen. Het bovenste snoer is iets korter dan het onderliggende snoer, waardoor ze allemaal precies onder elkaar komen te hangen. Het uiteindelijke geheel is een uniek en bijpassend collier die het totale klederdrachtkostuum compleet maakt.
Het afknopen van het collier bij mevrouw Trumpie.
Anneke: ‘Het leuke aan dit soort bijzondere opdrachten is het zoeken naar de juiste oplossingen, om een verfijnd eindproduct te kunnen overhandigen aan de klant. Het gaat door vele handen en dat maakt ons allemaal zo trots op het uiteindelijke resultaat. Wij willen meneer en mevrouw Trumpie bedanken voor deze mooie opdracht en wensen ze heel veel draagplezier van dit prachtige collier. Wat hebben wij toch een mooi beroep!’
Heeft u nu ook een wens voor een collier met bloedkoraal, parels, edelstenen of een ander willekeurige kraal in uw sieradenkistje liggen dat u wilt laten aanpassen, of wellicht totaal nieuw op maat gemaakt collier? Neem dan contact op met één van onze specialisten of kom vrijblijvend langs in onze juwelierszaken. Met onze jarenlange ervaring denken wij graag met u mee en willen wij u net zo blij maken als meneer en mevrouw Trumpie.

SERVICES

Het overzicht wat onze ambachtslieden, waar wij zo trots op zijn, allemaal kunnen!Onze kennis en ervaring op elk vlak zorgt ervoor dat wij voor u de mooiste herinneringen in een sieraard, horloges, klok of barometer kunnen laten samen komen. Heeft u een vraag en wilt u overleggen met onze specialisten?