UURWERKREPARATIES KLOKKEN

“ZOALS HET KLOKJE THUIS TIKT, TIKT HET NERGENS”
Je mist de functie van een klok pas als de klok het niet meer doet. Onze passie is het repareren van uurwerken van elk type klok. Onze gespecialiseerde uurwerkmakers hebben de kennis om reparaties uit te voeren bij klokken met een quartz-uurwerk tot klokken met een antiek uurwerk van meer dan 100 jaar oud.
Van het in behandeling nemen van de klok tot het afronden van het reparatietraject, elke fase wordt doorlopen met het oog op het leveren van kwaliteit. Een klok, digitale klokken uitgezonderd, heeft bewegende onderdelen in het uurwerk die 24 uur per dag, 365 dagen in het jaar en jaren door blijven lopen. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de levensduur van een klok wordt verlengd en dat u lang veel plezier kan kan beleven aan de klok.
Nee! U hoeft uw klok niet iedere vijf jaar langs te brengen voor preventief onderhoud. De klok heeft een onderhoudsbeurt nodig als deze achter begint te lopen of spontaan tot stilstand komt. Slijtage van het uurwerk is veelal de reden voor het stil gaan staan van een klok. Een opgewonden veer of zware gewichten vormen de aandrijving van het uurwerk. Deze oefenen kracht uit op het uurwerk. Daarnaast kan de olie die het uurwerk soepel laat lopen indrogen. In combinatie met stof- en/of hele fijne metaaldeeltjes zorgt dit voor slijtage op de onderdelen.
Ook het restaureren van klokken behoort tot onze servicemogelijkheden. Wij hebben de kennis en gereedschappen om originele onderdelen voor uurwerken te maken, klokkenkasten te restaureren of wijzerplaten bij te werken. Dit alles wordt uitgevoerd met uiterste precisie en met respect voor hoe de klok origineel was.
Ophalen / Bezorgen
Bij het onregelmatig lopen of het tot stilstand komen van de het uurwerk in een klok, is een onderhoudsbeurt vereist. U kunt de klok hiervoor brengen in één van onze winkels in Schoonhoven of Lekkerkerk. Door de slinger en eventuele gewichten los te maken en de klok voorzichtig horizontaal te vervoeren kunt u de klok eenvoudig vervoeren.
Wanneer u geen kans ziet om uw klok te brengen in één van onze winkels, kunt ook telefonisch contact opnemen met onze ophaalservice via 0182 – 38 26 51. Wij maken met u een afspraak over het ophalen en na afronding van de reparatie over de bezorging van de klok. Op deze wijze leveren wij u de beste service en nemen wij het volledig proces voor u uit handen. Bij ophalen wordt de klok beoordeeld, waarna een eerste prijsopgave wordt gedaan. U heeft op deze manier een richtprijs voor de reparatiekosten, tevens wordt er een tijdsindicatie gegeven en eventuele kleine reparaties worden indien mogelijk direct ter plaatse verzorgt.
Laat uw grote klok ophalen met de Rikkoert Bezorgservice:

Reparatieproces

Welk proces ondergaat mijn klok als deze wordt gerepareerd?
Uurwerkreparaties in het algemeen zijn precisiereparaties. Het doel is om het uurwerk weer in nieuwstaat te krijgen, zodat deze weer jarenlang zijn functie van tijdsweergave kan uitvoeren.

1. BEOORDELING VAN HET UURWERK

Visueel is het vaak al zichtbaar of een uurwerk onderhoud nodig heeft. Zwarte ingedikte olie geeft aan dat olie vuil is geworden en veranderd is van een smeermiddel naar een slijtagemiddel. Dit komt met de jaren en hangt af van de omgeving waarin de klok heeft gehangen.

Deel reparaties zijn ook mogelijk, zoals het vervangen van opwindveren, vervangen van wijzers, het vernieuwen van een slingerveer of overige reparaties. Mocht het uurwerk dermate vervuild zijn, zult u advies krijgen hoe dit verholpen kan worden. Het is mogelijk om de klok een reparatie- en onderhoudsbeurt te geven of om een deelreparatie uit te voeren. Een combinatie van een reparatie- en onderhoudsbeurt is vaak goedkoper dan wanneer u eerst een deelreparatie laat uitvoeren en bijvoorbeeld een jaar later het onderhoud laat verzorgen.

Vervolgens ontvangt u van ons een prijsopgave. U weet vooraf waar u aan toe bent, zodat u weet waar u akkoord op geeft. Mocht het onverhoopt voorkomen dat er andere zaken aan het licht komen, wordt u eerst geïnformeerd hierover. Na overleg zullen wij pas verder werken aan de uit te voeren reparaties.

2. DEMONTAGE

Om een goede reparatie uit te voeren moet de klok volledig gedemonteerd worden door onze gespecialiseerde uurwerkmakers. Elk onderdeel zoals een tandwiel, rad, moertje of schroefje wordt losgehaald om elk onderdeel onderhoud te kunnen geven. Dit is een vast proces waarin veel aandacht en concentratie nodig is. Elk onderdeel moet uiteindelijk weer op de originele plek worden terug gemonteerd.

3. REINIGING

Ieder onderdeel zal worden gereinigd met een ontvettingsmiddel. Hiermee wordt al het vuil en de ingedroogde olie en vet verwijderd van de onderdelen. Het resultaat is dat ieder onderdeel weer glimt en goed beoordeeld kan worden op slijtage.

4. VERHELPEN VAN SLIJTAGE

De meest voorkomende plekken van slijtage zijn de tandwielen en de assen waaraan de tandwielen zijn gemonteerd. Door de continue voortstuwing zullen tappen afslijten en ontstaan er groeven in de tappen van de assen. Deze tappen moeten worden geslepen en gepolijst, om deze weer goed te laten functioneren. Tevens zullen de lagers onder handen genomen worden en waar nodig vervangen worden voor harde slijtvastere lagers, het zogenaamde verbussen. Deze combinatie van werkzaamheden zullen ervoor zorgen dat het uurwerk van de klok weer soepel kan lopen na de montage.

5. MONTEREN VAN HET UURWERK

Alle losgehaalde, schoongemaakte en gerepareerde onderdelen moet met elkaar weer een uurwerk gaan vormen. De uurwerkmaker zal het uurwerk weer stap voor stap in elkaar zetten en tussentijds voorzien van de juiste olie en vetten. Na het gereed maken van het uurwerk, wordt deze weer gemonteerd in de kast van de klok. Wanneer dit is afgerond is de klok gereed voor de controle en afregeling.

6. CONTROLE EN AFREGELING

Minimaal net zo belangrijk is de controle en afregeling van een klok. Wanneer het uurwerk in de klok is gemonteerd gaat deze onze controle kamer in. Hier wordt in een periode van 1 tot 3 weken het uurwerk volledig op de minuut nauwkeurig afgeregeld en gecontroleerd op eventuele andere functies zoals bijvoorbeeld het slagwerk. Het bijstellen van de balans of het aanpassen van de slinger zijn de voornaamste werkzaamheden. Dit proces wordt dagelijks herhaalt en zorgt ervoor dat de klok bij u in huis of kantoor weer perfect de tijd weergeeft na het uitvoeren van een onderhoudsbeurt.

Garantie

Op iedere reparatie bieden wij u garantie. Onze uurwerkmakers leveren de beste kwaliteit, zodat klokken van welke leeftijd dan ook, weer perfect functioneren tijdens het gebruik. Daarom geven wij ook een garantie van 6 maanden op reparatie- of onderhoudsbeurt. Mocht er onverhoopt een probleem optreden tijdens deze periode die gerelateerd is aan de gedane werkzaamheden, dan zullen wij dit uiteraard geheel kosteloos en in een zo’n mogelijk tijdsbestek voor u oplossen.

SERVICES

Het overzicht wat onze ambachtslieden, waar wij zo trots op zijn, allemaal kunnen!Onze kennis en ervaring op elk vlak zorgt ervoor dat wij voor u de mooiste herinneringen in een sieraard, horloges, klok of barometer kunnen laten samen komen. Heeft u een vraag en wilt u overleggen met onze specialisten?