Shop nu je Vaderdag cadeaus met 10 procent korting 

Weerinstrumenten

Naast een klok in huis om de tijd af te lezen is een weerinstrument goed bruikbaar om het weer te voorspellen. De collectie loopt uiteen van barometers tot hygrometers en van thermometers tot mechanische weerstations. De diversiteit in weerinstrumenten is groot, aangezien u kunt kiezen uit verschillende houtsoorten of metalen, technieken en stijlen waarin de weerinstrumenten zijn vormgegeven.

Soorten weerinstrumenten

Er zijn verschillende type barometers om het weer te voorspellen. Een barometer is namelijk één van de oudste en nog altijd populaire meetinstrumenten waarmee het mogelijk is de luchtdruk te meten. Een barometer is verkrijgbaar in verschillende modellen ieder zijn eigen unieke werking en vormgeving. Eén van de bekendste barometers is de kwikbarometer. Overal om ons heen is atmosferische druk. De kwikbarometers meet die luchtdruk, die onderhevig is aan veranderingen. Een kwikbarometer, ook wel een contrabarometer genoemd, is een barometer die metingen verricht door de reactie van kwik op de luchtdrukverschillen. Een dalende luchtdruk zorgt ervoor dat de luchtdrukindicatie op de kwikbarometer daalt en het weer zal slechter worden. Tevens zal de luchtdruk stijgen op het moment dat het beter weer wordt. De kwikbarometers van het Belgische merk Dennis Dingens, Roselli en Rikkoert Huiscollectie zijn stuk voor stuk kwalitatieve barometers vervaardigd in een klassieke of moderne stijl, waardoor het altijd past in uw interieur.

Christiaan Huygens (1629-1695) heeft de contrabarometer uitgevonden. Het kwikreservoir zit aan de bovenzijde en middels een u-vormige buis drukt het kwik de aneline vloeistof omhoog of omlaag. Bij een luchtdrukwisseling ziet u de gekleurde vloeistof bewegen. De extra naald dient als geheugensteuntje om wisselingen beter waar te nemen. Op deze manier kunt u ontwikkelingen bijhouden en alles op eenvoudige wijze aflezen. Na aankoop van een kwikbarometer komt wij de barometer met de * Rikkoert bezorgservice * gratis bij u bezorgen.

De mechanische barometers meten dezelfde luchtdruk op een andere wijze. De trommelbarometers meten middels een luchtledige doos de huidige luchtdruk. De wijzer geeft de geregistreerde luchtdruk weer op de schaalplaat. Het mooie van veel trommelbarometers is dat deze met een thermometer en hygrometer zijn gecombineerd. Op deze manier heeft u aan de wand een compleet analoog weerstation die past bij uw interieur. De mechanische weerstations combineren de luchtdruk, temperatuur en de luchtvochtigheid en geven dit weer op één station. De klassieke mechanische banjo barometers hebben een ronde trommelbarometer met daarboven een temperatuurmeter en daaronder een hygrometer. Een leuk cadeau voor in een interieur.

Door het Belgische merk Dennis Dingens is een barometer gemaakt genaamd Innovacelli uitgevonden. Dit is een combinatie van trommelbarometers en de afleesbaarheid op een grote schaal. Door gebruik te maken van meerdere trommels / luchtledige dozen kan het systeem van de kwikbarometer worden nagebootst. Het voordeel is dat er geen kwik nodig is om de barometer zijn werk te laten doen.

Heeft u een eigen boot of schip, dan is een scheepsbarometer zeker op zijn plek. De messing of chromen scheepsbarometers zijn hoogwaardig afgewerkte trommelbarometers die zeer tot zijn recht komen in de kajuit van een boot of schip.

De overige collectie bestaat uit digitale weerstations die middels sensoren buiten, een weersvoorspelling en andere interessante gegevens zoals wind en luchtvochtigheid tonen. De verschillende hygrometers, weerhuisjes met het mannetje en het vrouwtje zijn allemaal andere weerinstrumenten die een onderdeel van het weer meten. De barograaf geeft op bijzondere wijze de luchtdruk weer. Op een schaalplaat zijn de reactie van meerdere aneroïde dozen zichtbaar door een bewegend inktpennetje schrijvend op papier.

Mijn weerinstrument is stuk, wat nu?

Alle weerinstrumenten kunnen wij repareren. Van een vermenging van kwik en vloeistof, tot een gebroken kwikbuis en van een nieuwe tot een antieke barometer, elke barometer nemen wij in reparatie. Een eventuele restauratie is ook mogelijk indien het een antiek exemplaar is. Het werk omtrent kwik wordt uitgevoerd door een daarvoor bevoegd bedrijf. Van elke reparatie krijgt u vooraf een vrijblijvende prijsopgave, na een kosteloos onderzoek van hetgeen dat moet worden gerepareerd.

Barometers vormen een betrouwbaar meetinstrument om het weer te voorspellen. Een barometer meet de druk van de lucht (atmosfeer). De aarde is in beweging en de zon warmt op deze manier constante andere types aardoppervlakte op. Iedere nieuwe ondergrond zoals oceanen, woestijnen, stedelijke gebieden, platteland of bergen heeft een andere opwarmsnelheid, waardoor de drukgebieden die worden gevormd ook wisselen.

De verschillende barometers welke meten op basis van paardenhaar, kwik of druktrommels voorspellen dus altijd een bepaalde weersvoorspelling. Vaak worden de grotere wandbarometers uitgevoerd met een temperatuurmeter, hygrometer en een barograaf. Ze vormen een meubelstuk die u belangrijke informatie verschaft over het weer waar u komende de dag of nacht mee te maken zal krijgen.

De contrabarometers met kwik zijn professionele, betrouwbare en unieke meteorologische instrumenten. Deze laboratoriumbarometers zijn leverbaar in eiken, noten, mahonie en de moderne interieurtinten. Tevens zijn er verschillende moderne varianten beschikbaar in glas, RVS-glas combinatie en marmer. Ook de losse temperatuur- en hygrometers zijn leverbaar in vele variaties.

De geniale Galileo Galilei ontdekte deze fascinerende methode terwijl hij op zoek was naar een manier om de temperatuur te meten. Als voorbeeld heeft een vast lichaam bij gelijke grote en gewicht de neiging naar beneden te vallen als de temperatuur stijgt. Bij een dalende temperatuur stijgt het lichaam juist.


De Galileo thermometer, ook wel de vloeistofthermeter genoemd, geeft de temperatuur aan middels glazen bollen met vloeistof in een glazen cilindervormige buis. Het verschil in gewicht van de glazen kogels in combinatie met de vloeistof dichtheid garandeert dat de onderste drijvende kogel altijd de juiste temperatuur aangeeft. De temperatuur kunt u aflezen van het aan de glaskogel hangende plaatje. Het maken van deze temperatuurmeter is een zeer tijdsintensief. Iedere glaskogel dient te worden geijkt op 2/5 ºC wat evenredig is aan het gewichtsverschil van slechts 3/100 gram.

Daarnaast is het ook mogelijk digitale barometers, tempratuurmeters en luchtvochtigheidsmeters uit te zoeken. Zelfs de combinaties van deze meetinstrumenten zijn tegenwoordig geheel geïntegreerd. De uitgebreide uitvoeringen worden geleverd met meetsensoren die buitenshuis geplaatst kunnen worden. Zo blijft u op de hoogte van alle gedetailleerde gegevens wat betreft het weer in uw eigen directe omgeving.