Zegelringen

ZEGELRINGEN – EEN FAMILIEWAPEN, JE EIGEN MONOGRAM OF JE NALATENSCHAP CREËREN FAMILIETRADITIE EN HISTORIE WORDEN MET ELKAAR VERBONDEN
In een zegelring komt alles samen en behoort tot de identiteit van de drager of draagster. Want veelal is het een familiestuk die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De vorm van de ring, de steen in de ring en de gravure die met de hand in de steen wordt aangebracht moet zorgvuldig en naar smaak worden gekozen. Waar de ene ring al generaties lang wordt gedragen, wordt de andere cadeau gedaan voor bijvoorbeeld een 18e verjaardag. Helder is dat het een persoonlijk sieraad is voor heren en dames en dat de emotionele waarde bij een zegelring zeer bijzonder is.

Een zegelring wordt veelal gemaakt uit zilver, geelgoud, roségoud of witgoud en naar wens gecombineerd met een edelsteen. De ringen kunnen in alle varianten goud (8, 14 of 18 karaats) en zilver worden vervaardigd. Veelal wordt gekozen voor 14 karaats goud of zilver in verband met de slijtvastheid van het materiaal en de stevigheid van de ring.
Kan ik ook een zegelring zonder steen nemen?
Naast de zegelringen voor dames en heren met zegelsteen is het ook mogelijk om uit een grote collectie zegelringen zonder edelsteen te kiezen. Deze ringen in goud of zilver kunnen in allerlei varianten worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen onze goudsmeden praktisch elke wens betreffende de zegelringen uitwerken in een design en achter de werkbank verwerken tot een schitterend resultaat.

Een zegelring zonder steen is ook te graveren. Het platte vlak aan de bovenzijde is uitermate geschikt voor dit soort bijzondere handgravures. Onze handgraveur kan ook iedere monogram of familiewapen verwerken in het edelmetaal. Op die manier ontstaat er een schitterend resultaat wat vergelijkbaar is met een steengravure alleen dan volledig in het goud of zilver. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld een diamantje te laten plaatsen in een zegelring zonder zegelsteen. Dit maakt een ring geheel uniek en persoonlijk.
De vorm van zegelring kan erg verschillen, want door de tijd heen zijn er steeds meer modellen bijgekomen. De ovale ringen, zegelringen met een rechthoekige steen of de fijnere modellen zijn veel gedragen exemplaren. De vorm moet aansluiten bij de steen met de gravurekeuze, dit is heel persoonlijk en begeleiding in dit keuzeproces is belangrijk. Onze adviseurs zullen dan ook gezamenlijk alle opties aan u voorleggen, onderling vergelijken en daarin advies uitbrengen. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk dan vast online de verschillende mogelijkheden die u zelf geheel kunt aanpassen naar uw eigen wensen
Hoe komt een zegelring tot stand?
Het proces van het realiseren van een zegelring is heel persoonlijk en dat is de reden waarom wij u graag in de winkel verwelkomen. Onze adviseurs nemen de tijd voor u, zullen u begeleiden in de te maken keuzes en alles wordt in detail met u afgestemd.

1. MODELKEUZE TYPE RING

Allereerst wordt gekeken naar het type zegelring. De vorm van de zegel is hierin belangrijk. U kunt hierbij onder andere kiezen uit een ovale, ronde, rechthoekige of achtkantige steen aan de bovenzijde van de zegelring. Daarbij heeft u de mogelijk om te gaan voor een zegelring met of zonder steen. Uiteraard is de prijs ook een belangrijk element in de keuze van de ring. Een zegelring ring met een holle scheen is minder zwaar en daardoor lager in prijs in vergelijking met een massieve ring. Al dit soort opties zullen de revue passeren.

2. EDELMETAAL KEUZE

Verder is het van belang een keuze te maken uit het materiaal waarin een zegelring gemaakt moet worden. Wanneer de keuze op goud valt, heeft u nog de keuze uit geelgoud, witgoud of rosegoud. Uiteraard speelt de persoonlijk voorkeur een belangrijke rol, maar ook de combinatie met de edelsteen is belangrijk. Deze kleurstelling kan op elkaar worden aangepast.

3. EDELSTEEN KEUZE

Het monogram of familiewapen kan in de zegelsteen worden gegraveerd. Hiervoor kunnen verschillende soorten edelstenen worden gebruikt. Alle stenen van de zegelring hebben specifieke eigenschappen, waardoor ze uniek zijn in ieder type ring. Veelgebruikte edelstenen zijn:

  • blauwe lagensteen in lichte, normale en donkere kleur
  • zwarte Onix
  • rood bruine Carneool
  • rood witte lagersteen
  • donkergroene Heliotroop
  • groene lagensteen
  • blauwe Lapis-Lazuli

4. BLAUW LAGENSTEEN

De blauwe lagensteen is een veel gebruikte edelsteen omdat er een mooi contrast zit in de kleur van de steen op het moment dat deze wordt gegraveerd. De onderkant van de blauwlagensteen (ook de rood-witte lagensteen en de groene lagensteen) heeft een andere kleur dan de bovenzijde. Op het moment dat er een mooi familiewapen in de steen wordt gegraveerd komt deze door het aanwezige contrast goed naar voren. Elke steen is uniek, heeft zijn eigen kleur en wordt passend gemaakt voor de ring.

5. GRAVURE KEUZE

Er zijn verschillende mogelijkheden om de edelsteen in de zegelring te graveren. De steen kan direct na aankoop gegraveerd worden of op een later moment worden voorzien van een gravure. Dan is de steen volledig vlak en komt de mooie kleur van de steen prachtig tot zijn recht komen. Ook is het mogelijk om een wapenschild of het familiewapen in de steen te laten graveren. Op basis van een afbeelding wordt dit familiewapen overgenomen door de steengraveur en volledig tot in detail met de hand aangebracht. Een familiewapen wordt veelal in spiegelbeeld gegraveerd zodat deze echt gebruikt kan worden om te zegelen en het wapen goed wordt getoond. Daarentegen wordt een monogram veelal lezend gegraveerd, al is elke gravure naar wens aan te passen en in te vullen.

6. HET GRAVEERWERK

Het werk van een steengraveur is uniek. Volledig met de hand wordt de gravure aangebracht met diamantstekers en diamantfreesjes op de steen. Dit kan variëren van een vrij eenvoudig monogram tot een zeer gedetailleerd familiewapen waarbij de graveermoeilijkheid zeer hoog is. Dit vakwerk is uniek en er zijn maar enkele specialisten die dit kunnen verzorgen.

SERVICES

Het overzicht wat onze ambachtslieden, waar wij zo trots op zijn, allemaal kunnen!Onze kennis en ervaring op elk vlak zorgt ervoor dat wij voor u de mooiste herinneringen in een sieraard, horloges, klok of barometer kunnen laten samen komen. Heeft u een vraag en wilt u overleggen met onze specialisten?